1000 skarvar dödade i Gävleborg

På öarna Båkharen och Skräddarhällen i Gävleborg har 1000 skarvungar dödats rapporterar Länsstyrelsen i Gävleborg på sin hemsida. För att kunna döda skarvarna har någon eller några sågat ner mellan 2oo och 300 träd i vilka fåglarna hade sina bon. Gärningsmännen ska enligt Nyheter24 även ha försökt att elda upp delar av ön.

Incidenten inträffade redan i maj, men först i juni fick polisen in en rapport om det inträffade och därvid kunde börja utreda brottet, rapporterar Nyheter 24. Brottet, som rubriceras som grovt jaktbrott, kan resultera i flera års fängelse, men polisen har ingen misstänkt i nuläget.

Skarven är en omstridd fågel, inte bara för att den fångar och skadar stora mängder fisk, utan även för att dess ursprung är omstritt. Den före detta yrkesfiskaren Kjell-Ove Björk säger till Arbetarbladet att de som utfört dådet borde få Nobelpriset.

– De som gjort det här ska ha nobelpriset. Det är det bästa som hänt skärgården på länge. De allra flesta vill ha bort skarven, men det är minoriteten som har fått bestämma, säger han till Arbetarbladet.

– Skarven tillhör inte vår fauna, den spridde sig från Holland där man tog in skarven för att den skulle fiska i kanalerna. Den skitar ner skärgården, Båkharen som var så vacker en gång blev helt förstörd. Ungdomarna brukade ta sig dit för utflykter, säger Kjell-Ove Björk vidare till Arbetarbladet.

Länsstyrelsen beslutade efter det inträffade att dra tillbaka sitt tillstånd för skyddsjakt på skarv för andra än yrkesfiskare. Till Arbetarbladet säger Sara Lindqvist vid Länsstyrelsens miljöenhet att:

– Beståndet av skarv var kraftigt reducerat och det föranledde ett beslut om att skyddsjakten bara skulle innefatta licensierade fiskare.

 

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »