Enigt på Nobellunchen om nödvändigheten av fortsatta kompensationsutsättningar av lax

Panelen (fr.v): Thomas Thyr, Lars Ljunggren, Janne Olsson, Lars Hedman.
Panelen (fr.v): Thomas Thyr, Lars Ljunggren, Janne Olsson, Lars Hedman.

Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg anordnade under måndagen den årliga Nobellunchen och årets tema var frågan om utsättningar av fisk. Tyngdpunkten låg på frågan om de kompensationsutsättningar av lax som görs för att ersätta de förluster som orsakas av vattenkraften och som EU nu är på god väg att förbjuda. En enig panel ansåg att ett förbud mot kompensationsutsättningarna vore både en ekologisk och ekonomisk katastrof.

Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborgs årliga Nobellunch gick i år av stapeln på Fyren i Norrsundet. Nobellunchen inleddes med att Pär Granström, Kultur & Fritid och kommunfullmäktiges ordförande Daniel Olsson från Gävle kommun berättade om kommunens satsning på turism och besöksnäringar, där fisket hade en viktig plats. Fisket i form av både fiskelägen och fritidsfiske var för Gävle kommun viktiga dragplåster.

Vid lunchen som följde delades även förbundets årliga vandringspris, Bronsfisken, för de som gjort något för fisket och fiskevårdsområdena i regionen, ut för tionde gången. I år förlänades förbundets förre verksamhetschef, Benny Bohlin, priset för hans mångåriga arbete för fisket både i regionen och i riket.

‑ Jag är djupt rörd och det är en stor ära att få det här priset, berättade Benny som även berättade om tidigare pristagare.

Efter lunchen tog dagens panel bestående av Thomas Thyr från Ljusne Sportfiske, Lars Ljunggren från Storsjöns fvof, Janne Olsson från Älvkarleby fvof och Lars Hedman från vattenfalls kompensationsodling i Bergeforsen. Panelen fick många kniviga frågor. Främst rörde dessa den nu förestående risken att EU förbjuder kompensationsutsättningarna av lax.

‑ EU har blandat ihop våra kompensationsutsättningar med förrymd lax från norska matfiskodlingar, sade Lars Hedman. Kompensationsodlingarna hjälper den vilda fisken på traven och utgör inget ekologiskt problem såsom rymlingar av den hårt avlade fisken i matfiskodlingarna gör.

Även övriga i panelen var överens om nödvändigheten av kompensationsodlingarna.

‑ En av de viktigaste frågorna, sade Lars Ljunggren, är att många unika laxsstammar kommer att utrotas om man slutar med kompensationsodlingarna. Både Dalälvs- och Ljusnanlaxen kommer att utrotas eftersom de idag nästan helt är beroende av hjälpen de får av kompensationsodlingen.

 Även ekonomiskt vore ett förbud katastrofalt.

‑ Om laxen försvinner så försvinner en stor del av de intäkter vi har i fiskevårdsområdet, sade Janne Olsson och Thomas Thyr instämmer. Det hela skulle även drabba övriga delar av besöksnäringarna, från boende till restauranger.

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »