SLU har tagit fram en ny rapport om ”Fisk som miljöindikator” där de berättar om hur fisk och skaldjur beror av sin omvärld och om hur de påverkas av olika förändringar orsakade av mänsklig aktivitet. Rapporten berör effekter av försurning, övergödning, klimatförändringar, miljögifter, främmande arter, vattenkraft och annan fysisk påverkan på miljön.
Rapporten som är framtagen av några av Sveriges främsta fiskforskare tar även upp effekten av för hårt fiske, vilket också tydligt ses på fiskbestånd. Detta syns till exempel genom en förändrad storleks- och åldersstruktur, svag föryngring eller få lekfiskar. Fiskar indikerar således både resursutnyttjandet och miljötillståndet.
4) En viktig komponent är också att SLU på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och tillsammans med flera av våra länsstyrelser och frivilligorganisationer som Sportfiskarna och Fiskevattenägare genomför omfattande provfisken över hela landet. Dessa provfisken utförs standardiserade metoder vilka sedan kvalitetssäkras och lagras i SLU:s offentliga databaser. Kunskapen om vad som är normalt och vad som händer när ett vatten påverkas ökar därför hela tiden.
Läs rapporten
Fisk som miljöindikator