Hårda fiskeregler i Indalsälven på grund av okänd fiskparasit

Under tre månader har det rått hårda restriktioner för fisket i Indalsälven mellan Bispgården i östra Jämtland till kusten efter att Jordbruksverket beslutat om att införa skyddsområde i området. Detta beroende av att en okänd parasit, Agens X, troligen följt med fiskrom från USA till en fiskodling. Nu är länsstyrelsen i Jämtlands län kritiska till hur Jordbruksverket hanterat situationen. Det rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

Restriktionerna som är införda av Jordbruksverket innebär att ingen fisk eller kräftor får flyttas, död eller levande, från skyddsområdet till vatten utanför skyddsområdet. Inte heller får fisk flyttas in i området och man får inte använda betesfisk från området i andra vatten. Fiskar som uppvisar tecken på skador ska visas upp för Ragunda kommun.

Informationen har dock inte nått varken länsstyrelsen i Jämtland eller Västernorrland vilket gör att man från länsstyrelserna är kritiska till Jordbruksverket.

– Jordbruksverket har slarvat enormt, säger Joakim Svensson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Jämtland till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Joakim Svensson är även kritisk till att det går att importera rom från utlandet till Sverige, vilket han berättar för Östersundsposten:

– Det här visar hur allvarligt det är med transatlantisk import. Det är livsfarligt att importera i stället för att ha egen sättfisk.

Agens X har medfört olägenheter för fler än den först drabbade odlingen och alla odlingar i Indalsälven inom området har fått förbud på att leverera fisk utanför området.

Bengt Larsson som är smittskyddschef på Jordbruksverket säger till Östersundsposten att spridningen av Agens X är ett allvarligt hot mot hela fiskproduktionen i Sverige:

– Det dog ju en hel del fisk och vi vet inte vilken parasit vi har att göra med, det är det som är dilemmat. Vi vet inte vad den har för livscykel. Det är en risk för all fiskproduktion i landet annars skulle vi inte ha gjort så här, beslutet om skyddsområde är en försiktighetsåtgärd.

En fiskodling har enligt Östersundsposten låtit en advokat räkna på kostnaderna för stängningen och kommit fram till att företaget drabbats till ett värde av 11 miljoner kronor. Därvid har Jordbruksverkets beslut om att införa skyddsområde överklagats till Förvaltningsrätten.

Läs mer
Jordbruksverkets beslut
Karta över skyddsområdet

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »