Den 4-5 september samlas vattenkraftsexperter och intressenter i Göteborg för att diskutera hur arbetet för att komma vidare med en ekologisk anpassning av vattenkraften så att Sverige ska kunna nå miljömålen och uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten, meddelar Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i ett pressmeddelande.
– Genom att skapa en dialog mellan näringsliv, myndigheter, energiexperter och ekologer hoppas vi få fram underlag för riktlinjer för hur vattenkraften kan göras mer ekologiskt hållbar utan att förlora för mycket förnybar energiproduktion, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samlar ett 90-tal experter och intressenter för att diskutera hur vattnet bör regleras och hur miljöåtgärder kan utformas för att värna de arter och ekosystem som är beroende av forsande älvar och åar. Dialogen kommer bland annat att bestå av diskussioner mellan ansvariga myndigheter om vilka scenarier man kan tänka sig kring framtidens energisystem, vattenkraftens roll och ekosystemens behov.
– Vi behöver samla kunskap och erfarenheter för att få till rätt åtgärder på rätt plats. Detta är en fortsättning på det regeringsuppdrag som Havs- och vattenmyndigheten fick förra året om att utveckla en dialog kring vattenkraftens för- och nackdelar och hur vi ska kunna komma vidare med fastställandet av riktlinjer för en större ekologisk hänsyn i vattenkraften, säger Niklas Egriell utredare och projektledare på HaV.
EU:s ramdirektiv för vatten ställer krav på mer hänsyn till fiskar, musslor och andra vattenorganismer än vad som tas i vattenkraften idag. Så kallad god vattenstatus ska uppnås i huvuddelen av de svenska vattnen. Denna hänsyn kommer att medföra minskningar i nuvarande produktion av vattenkraftsel. Samtidigt finns EU:s förnybartdirektiv som innebär att närmare hälften av energianvändningen i Sverige år 2020 ska komma från förnybara energikällor.
Slutsatserna från dialogen kommer att rapporteras till regeringen i samband med HaVs årsredovisning i december 2013.
HaV kommer därefter att fortsätta dialog och samverkan med berörda myndigheter och intressenter. En del i detta arbete är att ta fram bästa möjliga miljöteknik för vattenkraftverk.