HaV har utrett problemen i Hanöbukten

O

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, meddelar i ett pressmeddelande att man vill satsa sex miljoner kronor för fortsatt utredning av miljösituationen i Hanöbukten vid Skånes ostkust.
I dag lämnade HaV över sin rapport om Hanöbukten till miljödepartementet. Trots omfattande undersökningar kan myndigheten inte hitta någon enskild orsak till de problem som iakttagits.
Havsmiljön i bukten återspeglar troligen läget för hela södra Östersjön

– Vi tar de rapporterade problemen i Hanöbukten på största allvar. Med dagens miljöövervakning kan vi inte bekräfta de boendes iakttagelser, men vi får liknande rapporter från andra kustområden. Vi vill därför avsätta medel från vårt åtgärdsanslag till ett pilotprojekt där erfarenheter och kunskaper från Hanöbukten även kan komma till nytta på andra platser i landet, säger Mats Svensson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Länsstyrelser, yrkesfiskare och boende vid Hanöbukten har sedan flera år rapporterat om sårskador på fisk, att fisken flyr de kustnära områdena och att vattnet i bukten blivit allt brunare och ibland illaluktande. För knappt ett år sedan fick HaV i uppdrag av regeringen att utreda möjliga orsaker till de rapporterade miljöproblemen och redovisa hur myndigheten avser arbeta vidare. Idag överlämnas utredningen till miljödepartementet.

I utredningen görs en genomgång av möjliga utsläppskällor till miljöfarliga ämnen, till exempel närliggande pappersbruk, dumpade stridsmedel och skeppsvrak på havsbottnen. De ämnen som når Hanöbukten genom jordbruk, skogsbruk, reningsverk, dagvatten och deponier av avfall har också analyserats. Dessutom har myndigheten under det senaste halvåret haft flera möten med forskare, experter, yrkesfiskare och lokalbefolkning. Efter en omfattande genomgång av observationer, undersökningar och forskningsresultat bedömer myndigheten att ingen enskild källa är orsaken till miljöproblemen.

– För att få ett levande hav och nå målen om en god havsmiljö i hela Östersjön är det viktigt att alla länder runt Östersjön genomför sina åtaganden för att skydda värdefulla havsmiljöer, komma till rätta med miljögifterna och minska övergödningen. Med hjälp av lokala vattenvårdsåtgärder (LOVA) och andra aktiva åtgärder inom vatten- och havsmiljöförvaltningen bidrar vi till bättre miljö inte bara i Hanöbukten utan även i Östersjön i stort, säger Björn Risinger, Generaldirektör för HaV.

– Det pilotprojekt som vi föreslår för Hanöbukten är en ny typ av åtgärd inom miljöövervakning, ett så kallat undersökande övervakningsprogram, som inte tidigare använts. Det syftar till att identifiera vad vi inte känner till idag, exempelvis hur verksamheten vid skjutfältet som till viss del sträcker sig ut i Hanöbukten kan påverka fisken och de marina ekosystemen, säger Mats Svensson.

Havs- och vattenmyndigheten föreslår också att regeringen förstärker de miljöövervakningsprogram som pågår i området och drivs av länsstyrelserna i Skåne och Blekinge. Ett särskilt åtgärdsprogram bör dessutom startas för att undersöka hälsotillstånd och sårskador hos vild fisk. Detta arbete bör Statens veterinärmedicinska anstalt leda i samarbete med Jordbruksverket och HaV.

I rapporten görs också en bedömning av värdet av den nytta, de så kallade ekosystemtjänsterna, som miljön i Hanöbukten har.

– Det är naturligtvis mycket svårt att värdera naturmiljö i pengar men det är en viktig aspekt att ta med. Vad gäller Hanöbukten är det turismen som har det högsta värdet. Om turismen i området skulle minska med mellan 10 och 15 procent innebär det ett ekonomiskt värdebortfall på mellan 50 och 75 miljoner kronor, säger Mats Svensson.

Läs mer
Här kan du läsa HaV:s utredning om Hanöbukten
Här kan du se presentationen från dagens presskonferens

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »