Kustfiskekvoten av sill och skarpsill fylld

Större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är redan uppfiskad, låter Havs- och vattenmyndigheten meddela i ett pressmeddelande. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske efter sill med trål- och vadredskap från och med 10 juni i ett område som sträcker sig från Simrishamn i söder till Gävle i norr.
– Däremot tillåts fortsatt garnfiske efter sill i området, säger Jarl Engquist, handläggare på HaV.

Den svenska kustkvoten för sill i delområdena 25-29 i Östersjön är totalt 754 ton, vilket är i nivå med fjolårets kvot.

– Vår bedömning är att det kommer att finnas kvar mellan 50 och 60 ton sill i det här området efter vecka 23, säger Jarl Engquist, handläggare på enheten för administrativ kontroll vid HaV.

Vid trål- och vadfiske efter skarpsill är det vanligt med sill som bifångst. Därför beslutar HaV att förbudet även ska omfatta detta fiske efter skarpsill i området i Östersjön. Men, precis som för kustfisket av sill i området, kommer garnfiske att tillåtas.

– Även inom kustfisket efter skarpsill är större delen av kvoten redan uppfiskad, av 238 ton finns i dag ungefär 50 ton kvar, säger Jarl Engquist.

Även i fjol var större delen av kustkvoten för sill i området uppfiskad i början av juni. Då beslöt HaV att stänga allt fiske för att inte riskera att överskrida kustkvoten. Beslutet skapade starka reaktioner, främst inom det småskaliga fisket i Stockholms skärgård.

Efter en månad kunde kustfisket för garn- och trålfiske öppnas igen tack vare att det visade sig finnas outnyttjade kvantiteter av sill som kunde omfördelas. I november beslöt HaV att åter stänga trålfisket i området men garnfisket efter sill kunde fortsätta året ut.

– Med beslutet att nu stoppa trål- och vadfisket hoppas vi att den resterande kustkvoten för sill i Östersjön ska kunna räcka för ett småskaligt kustfiske med garnredskap året ut, säger Jarl Engquist.

HaV:s beslut om förbud mot visst svenskt kustfiske av sill och skarpsill från och med 10 juni omfattar inte fartyg som har särskilt tillstånd .

Läs mer
Här kan du läsa beslutet

 

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »