Nötknäckande fisk från Sydamerika upptäckt i Öresund

Foto: Henrik Carl
Pacu fångad vid Saltholm. Foto: Henrik Carl

En Sydamerikansk fisk har fångats i Öresund meddelar Köpenhams universitet i ett pressmeddelande. Fångsten av cirka 20 centimeter lång fisk med stora, vassa tänder, har väckt farhågor om att Öresund har invaderats av pirayor. Det finns dock ingen anledning till panik, säger experterna, för fisken är en Pacu. Ändå rekommenderar de att män bör skydda sina privata delar när de badar i sundet.


– Det kommer att bli intressant, på gränsen till det kusliga, för att se om fisken var en engångsföreteelse eller om det är en art, kommer vi att se mer av. Det är första gången  arten fångas till havs i Europa, säger fisk expert Peter Rask Møller från Naturhistriska museet vid Köpenhamns Universitet.

Yttrandet faller efter att fritidsfiskare Einar Lindgreen den fjärde augusti tömde sin ål-fällor norr om Saltholm i Öresund. Bland ål och abborre sprattlade en 21,5 cm lång fisk med röd mage och stora tänder. I hamnen lockade fisken till viss uppståndelse, med flera trodde att det måste vara en piraya. Fisken sändes vidare till Naturhistoriska museet, där Peter Rask Møller och hans kollega, fiskexpert Henrik Carl, studerade fångsten. De kan nu lugna de danska simmare att fisk är inte en piraya, men en nära släkting – kallas Pacu.

Liksom piraya hör pacun hemma i Sydamerika, men genom akvarier och fiskodlingar spridas till andra delar av världen. Det anses nu vara en invasiv art i många delar av USA och i Asien. Den kan väga upp till 25 kg och är en populär fisk, både i odlingar och på matbordet. Men hur i all världen slutar en sydamerikanska sötvattensfisk i Öresund?

Tanken att fisken kan ha rymt från det närliggande akvariet ”Den Blå Planet”. Men det är helt enkelt omöjligt, säger Lars Skou Olsen, kurator och prefekt vid Danmarks Akvarium, Den Blå Planet:

– Vi har pacuer ut i vårt stora Amazonas-området, men de är mycket större, och det finns vattentäta skott, avancerade filtersystemflera och flera meter mellan vår fisk och Öresund. Så det är inte en av våra fiskar som är ute!

De vanliga misstänkta
– Akvarister och fiskodlare är ”de vanliga misstänkta” när vi möter ovanlig fisk på ställen där de inte hör hemma, säger Peter Rask Møller.

– Det är möjligt att någon har tömt sina tankar i en närliggande bäck innan semestern och att pacuen sedan fortsatt till sundets bräckta vatten. Vi känner inte till någon kommersiell odling av pacuer i Europa, men fisken kan vara uppfödd av amatörer.

Endast en gång tidigare har fångat en pacu i Europa. Det var 2002, när en fiskare fick en pacu på kroken nära ett kraftverk på floden Oder i Polen.
– Oder faktiskt rinner ut i Östersjön, ganska nära till Danmark, säger Peter Rask Møller.

Ta hand om dina fingrar … och nötter!
Pacuen kallas piratfisk och är en fredlig släkting till pirayan eftersom det är övervägande vegetarisk. De vassa tänder är inte lika skarp på piratfisken som på pirayan, men det kan lätt bita av fiskrevar och fingrar.

– För att vara 100 % säker artbestämning, kommer vi att göra nu några genetiska studier. För det finns flera arter av pacuer som är mycket lika och små. Inom vattenbruket framställs även hybrider mellan arter, förklarar Peter Rask Møller.

Tänderna används främst för att krossa nötter och andra frukter, men pacuen äter också  fisk och smådjur. Dess förkärlek för nötter har fått ödesdigra konsekvenser. I Papua Nya Guinea, där arten har också är utsatt, har fisken tagit fel på nötter och manliga badares privata delar.

Så behåll badbyxorna på, uppmanar Naturhistoriska museet!

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »