Pengar för fria vandringsvägar i Nianån

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor för att skapa fria vandringsvägar för fisk och andra djur i Nianån i Gävleborgs län. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Pengarna går till ett projekt som innebär att en damm och ett gammalt kraftverk i Hudiksvalls kommun rivs och att vattenmiljöerna återställs.
Genom att återställa miljön förbättras förutsättningarna för havsöring, flodnejonöga, sik och andra vandrande arter, säger Erik Törnblom, utredare på HaV.

Nianån är ett av de största vattendragen i Hudiksvalls kommun. Ån rinner till största delen genom skogsterräng och mynnar i havet vid Njutångersfjärden. Vid åns mynning finns Sofieholms kraftstation som stått där sedan 1909.

Genom att riva damm och kraftstation kommer ån nedströms att återfå sitt naturliga flöde. Byggnaden påverkas däremot inte utan den ska bevaras.

– Kraftstationen är i dag det enda som hindrar havsvandrande fisk att ta sig upp i ån och nå möjliga reproduktionsmiljöer. Därför bedömer vi att det här projektet ger väldigt stor effekt på miljön, säger Erik Törnblom, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

– Återställningen påverkar hela vattendraget som är idag viktigt för flodpärlmussla och öring. Genom åtgärderna kommer havsöring, sik och flodnejonöga men även andra vandrande arter att gynnas. Nianån är också ett viktigt friluftslivsområde i Hudiksvalls kommun.

I och med att damm och kraftverk rivs så kommer också ett tre hektar stort naturreservat att bildas.

HaV gjorde i höstas en utlysning av pengar till landets länsstyrelser för särskilda åtgärdsprojekt riktade mot kustvatten, vikar och skär. Projektet ”Damm- och kraftverksutrivning i kustmynnande vattendrag i södra Bottenhavet” som drivs av Länsstyrelsen i Gävleborgs län är ett av de projekt som valts ut för att få pengar. I projektet ingår också att Karlstads universitet ska göra en uppföljning av effekterna av utrivningen.

Totalt beräknas projektet kosta 16,3 miljoner kronor. Förutom Havs- och vattenmyndigheten så bidrar även Naturvårdsverket, Hudiksvalls kommun, EU, Sportfiskarna och Iggesunds sportfiskeklubb med pengar. Projektet väntas stå klart 2018.

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »