Plus testar fiskelinor

(Uppdaterad version) SVT:s Plus testade flätlinor den 13 september och det visade sig att de dyraste linorna inte var de bästa. Clas Ohlsons Gavia blev bäst i test då man vägde samman brottstyrka och hållbarhet mot slitage. De billigare linorna höll över lag mer än vad de lovade och den dyraste linan höll inte alls vad den lovade. 

Den dyraste linan, Spiderwire Stealth, visade sig inte alls klara av det som den lovade. Dess 0,20 mm lina som utlovade 18,1 kg klarade enbart 5,9 kg och enbart 2 nötningar över en vass kant. Den näst billigaste linan, Clas Ohlsons Gavia, som blev bäst i test utlovade att klara 8 kg på en 0,20 mm lina. Resultatet gav att den klarade mer än den utlovade, 9,2 kg och 11 nötningar! Även Biltemas 0,21 mm lina som utlovade 9 kg klarade mer än den lovade med 9,1 kg och 6 nötningar.

Se testen:

Även tidigare test har visat att de dyraste linorna inte alltid håller vad de lovar. Testfakta gjorde 2009 ett test av nylonlinor som gav Biltemas lina betyget ”Bäst i test”.

Läs mer
Program och testresultat på Plus hemsida
Testfaktas test av nylonlinor

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »