Ny skarvförvaltningsplan på förslag – Naturvårdsverket anklagas för att mörka fakta

Typisk skarvskadad, här på gös.
Typisk skarvskadad, här på gös.

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till ny förvaltningsplan för skarv, men länsfiskekonsulenten i Stockholms län, Henrik C andersson känner sig frustrerad efter att Naturvårdsverket ändrat i det underlag han som konsult lämnat till verket.
– Det har gjorts förändringar och lagts till värderande stycken som gör det hela urlakat. Det är fruktansvärt frustrerande, säger Henrik C Andersson till tidningen Skärgården.

Tidningen Skärgården rapporterar att länsfiskekonsulenten i Stockholms län, Henrik C Andersson, är mycket besviken på Naturvårdsverket efter att de har ändrat det underlag han lämnat till verket i egenskap av konsult vid skrivandet av förvaltningsplanen. Han menar att man plockat bort den röda tråd som han ville få med och som utgörs av konflikten mellan skarven och fisket.

– Man har lagt till egna personliga bedömningar som gör hela materialet förfelat, säger Henrik C Andersson till Skärgården.

Andersson menar att Naturvårdsverket helt enkelt tagit bort de delar som handlar om konflikten mellan fisket och mellanskarven. Man har även lagt till formuleringar som att det ”i dag saknas vetenskapliga svar” på frågor som rör skarvens påverkan på fiskpopulationer. Detta har man gjort trots att Henrik C Andersson hänvisat till flera sådana studier.

– Det är direkt fel och vilseledande. Jag har plockat fram en oerhört diger litteraturlista på studier som visar tydlig påverkan på fiskbestånden, både från Europa och Nordamerika. Och hur de kan ifrågasätta de danska studierna begriper jag inte, säger Henrik C Andersson till Skärgården.

Naturvårdsverket ska även ha strukit de delar som Andersson skrivit om de riktlinjer för skyddsjakt på skarv som EU-kommissionen har och som skulle kunna underlätta för länsstyrelserna att bevilja skyddsjakt på skarv, skriver Skärgården.

Naturvårdsverket svarar på anklagelserna om att medvetet ändra de fakta som man inte vill ha med att man brukar bearbeta de texter som konsulter levererar.

Naturvårdsverket menar även att de ändringar man gjort i fråga om den vetenskapliga grunden för skarvens påverkan baseras på bedömningar som de experter man använder sig av har gjort. Mer än så vill Naturvårdsverket inte kommentera frågan i Skärgården.

Likaså har man valt att plocka bort EU-kommissionens riktlinjer eftersom man vill hålla texten kort, säger man till Skärgården. Istället ska detta material läggas i en oöversatt bilaga till förvaltningsplanen.

Förvaltningsplanen ska vara klar till den 1 mars 2014 och de som vill yttra sig över den kan göra så till och med den 30 november. Länk till förvaltningsplanen finns nedan.

Läs mer
Förlaget till förvaltningsplan för skarv

Tidigare inlägg

Förbundet har yttrat sig över HaV:s förslag till föreskrifter om fisketillsynsmän

Förbundet är i huvudsak positiva till Havs- och vattenmyndighetens förslag till nya föreskrifter om fisketillsynsmän. Vi har dock föreslagit några smärre justeringar, framförallt vad gäller det föreslagna nya tjänstekortet som ska ersätta nuvarande plåtbrickor. Vårt förslag grundar sig i att tjänstekortet får två sidor så att inte personuppgifterna syns utåt. Vi har även några andra

Läs mer »

Bli medlem i Sveriges offensivaste fiskevattenägarorganisation

Ni vet väl att ni som medlem omfattas av våra försäkringar? Fiskevårdsområdes-föreningarna kan betraktas som arbetsgivare och därmed följer arbetsgivaransvaret, vilket styrelsen har, för föreningens funktionärer och fisketillsynsmän. Som medlem i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg blir dessa försäkrade om olyckan skulle vara framme. Dessutom får föreningen rättsskydds- och ansvarsförsäkring.

Läs mer »

Förbundet har yttrat sig över Jorbruksverkets förslag till nya föreskrifter om djurförsök

Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har yttrat sig över Jordbruksverkets förslag till revision av sina föreskrifter om djurförsök. Förbundets ståndpunkt som fördes fram är att det måste införas ett permanent undantag för provfisken som gör att det inte behövs djurförsöksetiskt tillstånd och tillstånd att hantera försöksdjur för att bedriva provfisken. Detta gäller även om provfisket görs med vanliga

Läs mer »