Kontrollavgiftskurs för fiskevårdsområdesföreningarna i Ludvika

 

Ronnie Hermansson föredrog reglerna kring kontrollavgifterna.
Ronnie Hermansson föredrog reglerna kring kontrollavgifterna.

Rämshyttans fvof anordnade tillsammans med förbundet ett utbildningstillfälle om kontrollavgifter för fisketillsynsmän och styrelseledamöter under söndagen. Vid mötet, som hölls i Tuna-Hästbergs skola, deltog ett tjugotal intresserade från, framförallt, Ludvikaområdets fiskevårdsområdesföreningarn, men även personer från Siljansområdet deltog.

Mötet som arrangerades av Rämshyttans fvof drog ett tjugotal personer till Tuna-Hästbergs skola. Utbildningen hölls av Ronnie Hermansson som i många år arbetat med fiske och fisketillsyn.

– Jag arbetade för Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg när det var aktuellt med den nya lagen om fiskevårdsområden och vi lyckades då att driva igenom det här med kontrollavgifter, berättar Ronnie.

Kontrollavgifterna är på både gott och ont menar Ronnie.

– Tanken med kontrollavgifterna var att man skulle frigöra resurser från polis och åklagare genom att de enbart skulle behöva hantera brott mot lagar och förordningar och därför även kunna lägga mer resurser på dessa. Förbrytelser mot fiskevårdsområdes-föreningarnas egna regler skulle föreningarna själva kunna hantera med kontrollavgifter. Problemet är dock fortfarande att det avsätts för lite resurser hos de rättsvårdande myndigheterna för att stävja fiskebrotten.

Ronnie Hermansson går under utbildningen igenom lagstiftningen och hur den ska hanteras. Han är extra noggrann med att trycka på skillnaden mellan vad som är ett brott mot lagstiftningen och vad som är ett förbrytelse mot föreningarnas regler.

– Tyvärr är det många som missuppfattar vad kontrollavgifterna skall användas för. De tror till exempel att man kan ge någon som fiskar utan fiskekort kontrollavgift. Men så är inte fallet, utan då skall det göras en polisanmälan.

Kontrollavgiften får enbart utfärdas mot någon som har rätt att fiska i vattnet, d.v.s. som har löst fiskekort eller fiskerättsbevis, men som sedan fiskar i strid med uppsatta fiskeregler eller i strid med föreningens stadgar. Till exempel så kan man utfärda kontrollavgift för den som tar upp fler fiskar än vad som är tillåtet, tar upp för små fiskar eller som fiskar med spinnspö där det enbart får bedrivas fiske med flugspö.

– För att kontrollavgifterna skall bli ett effektivt instrument så krävs det att fiskevårdsområdesföreningarna har tydliga och entydiga regler, säger Ronnie, vidare krävs det att man ser till så att de som löser fiskekort eller fiskerättsbevis verkligen får reglerna och att det kan bevisas.

Den arrangerande föreningen, Rämshyttans fvof, har t.ex. tagit fram nya fiskekort där den fiskande kvitterar på kortet att denna tagit del av fiskereglerna. Men det finns även andra varianter där fiskekortsförsäljarna har listor där de som köper fiskekort löser ut fiskeregler genom att skriva under att de fått dem.

För de föreningar som ännu ej tagit beslut om kontrollavgifter är det viktigt att göra så nu under hösten.

– Kontrollavgifterna bör slås fast på en stämma och många fiskevårdsområdesföreningar kommer nu under hösten att ha extrastämmor för att ta beslut om avgifter. Utan kontrollavgifter har föreningarna svårt att beivra förbrytelser mot deras regler. Man kan ju inte längre polisanmäla denna typ av överträdelser, utan de ska beivras med kontrollavgift, förklarar Ronnie.

 

Liknande utbildningar?
För er som är intresserade kan förbundet hjälpa till att anordna liknande träffar.
E-posta till kansli( a)fiskevattenagarna.se.

Läs mer
Förbundets rekomendationer kring kontrollavgifter..>
Lag om fiskevårdsområden (kontrollavg. regleras i §§ 31-39)..>

 

Tidigare inlägg

Förbundet har yttrat sig över förslaget till ny vattenlagstiftning

Förbundet har yttrat sig över regeringens promemoria ”Vattenmiljö och vattenkraft”, vilken är tänkt att ligga till grund för en förändrad lagstiftning för vattenverksamheter och då inte minst vid miljöanpassning av vattenkraften. I förbundets yttrande framförs flera punkter som bör oroa fiskevattenägarna och deras föreningar. Inte minst är känslan att man helt har glömt bort äganderättsintresset

Läs mer »

Äganderätten under attack från Moderaterna

I en debattartikel som publicerats i ett antal lokaltidningar skriver de två moderaterna Sten Bergheden och Lars Beckman/Ulf Berg [beroende på vilket län den publicerats i. Red: Anm.] en debattartikel till försvar för den småskaliga vattenkraften. Man anser att den är en tillgång för landsbygden och att man måste minska byråkratin, regelbördan och tillståndsprocesserna för

Läs mer »

Debatt: Vatten till nytta för många – inte bara för några

Förbundet har skickat ut en debattartikel om fiskets möjligheter i förhållande till vattenkraften till media och den har publicerats i olika versioner i några tidningar. Bland andra har Dalademokrater och Gävle Dagblad publicerat den. Vi lägger nu upp den även här. (UPPDATERAD VERSION. Den första versionen var inte orginaltexten.)

Läs mer »