Två tungviktare inom fisket bortgångna

Länsfiskedirektören i Dalarna, Ulf Pierrou, har efter en lång tids sjukdom, avlidit den 25 juli. Fiskhälsan HB:s vd Ulf-Peter Wichardt avled den 5 juli i en trafikolycka. Båda dessa personer har varit starka profiler inom fisket och vattenbruket i Sverige och har bidragit mycket till utvecklingen av detsamma och kommer att vara saknade av alla som verkade kring fisket i hela Sverige.

Ulf Pierrou hade arbetat som länsfiskedirektör i Dalarna sedan 1990-talet och då varit en tongivande drivkraft för utvecklingen av fisket i länet. Ulf hade en stark känsla för att just denna utveckling av fisket och vattenbruket i länet. Ulf arbetade även för att marknadsföra fisket i Dalarna och han försökte även få fiskevårdsområdesföreningarna att själva bli bättre på att marknadsföring.

Ulf-Peter Wichardt arbetade som vd för Fiskhälsan HB och avled hastigt den 5 juli i en trafikolycka. Han arbetade hårt för att hälsokontrollen av fiskodlingarna skulle fungera och en stor fråga han arbetat mycket med var hälsostatusen på sättfiskodlingarna, något som borgat för att våra svenska insjöar inte har ett flertal av annars vanliga fisksjukdomar.

Förbundets förre verksamhetsledare, Benny Bohlin, minns både Ulf och Ulf-Peter:

‑ Jag minns när vi, både Ulf, Ulf-Peter och jag, satt i bastun i Ljusne när förbundet hade kontoret där. Vi drack några öl och pratade om fisket och dess framtid i regionen. Jag märkte att både Ulf och Ulf-Peter ville driva på utvecklingen och vi var överens om att man skulle vara tvungna att kompetensutveckla fiskevårdsområdesföreningarnas förtroendevalda om vi skulle kunna komma framåt. Båda två var trevliga personer med ärliga viljor att nå framåt och jag uppskattade dem för det. Tyvärr har vi inte ens nått halvvägs med den utveckling som vi hoppades på och nu kan varken Ulf Pierrou eller Ulf-Peter Wichardt vara med att driva detta längre. De kommer att vara saknade av fiskesverige båda två.

Tidigare inlägg

Inbjudan till kurs i fisketillsyn

När: Lördag – söndag den 6-7 april Var: Ludvika Kostnad: 900 kr/person (exklusive lunch och boende) Anmälan senast 24 mars till kansli@fiskevardsforbundet.se. Antalet platser är begränsade så medlemmar i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg har förtur.

Läs mer »

Nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fvof

Förbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial om förvaltning av fiskevårdsområdesföreningar och andra föreningar som förvaltar fiske. I utbildningsmaterialet finns lite tips och idéer kring hur man ska tänka när man förvaltar en förening. Utbildningsmaterialet är en ingång till flera olika områden och vi hoppas att det kan lägga grunden för en god förvaltning av

Läs mer »

Mellanskarv, en främmande fågel

Vi har fått en skrift om mellanskarven av biologen Christer Olburs som gjort sig känd som en hårdför debattör i skarvfrågan. Skriften som heter ”Den kinesiska skarven Phalacrocorax carbo sinensis Blumenbach 1798, en främmande fågel” finns i både engelsk och svensk version och återfinns här. Svensk version. Engelsk version.

Läs mer »